vrijdag 17 oktober 2014

In het teken van groei

Afgelopen week was de week van de ondernemer in Rotterdam aangeland, een evenement wat ik elke ondernemer van harte aan kan raden. Of het nu gaat om inspiratie, netwerken of het opdoen van nieuwe ideeën, dan ben je daar aan het juiste adres. Ook als ZZP’er was het voor mij een boeiende en vooral leerzame dag, van een lesje in economie door Matthijs Bouwman tot sessies van De Baak over organiseren en gepassioneerde professionals.

Menno Lanting;
"De sleutel tot innovatie zit bij mensen"
Uiteraard stonden ook thema’s als innovatie, nieuwe vormen van financiering, et cetera op het programma, kortom voor iedereen wat wils. Toch lag de kern van de thema’s eigenlijk allemaal op een lijn, ze waren gericht op een economische transitie die eigenlijk steeds meer zichtbaar wordt in vele bedrijven. Er veranderd veel voor ondernemers en vooral als het gaat om thema’s als duurzaamheid, zelfsturende teams en andere sociale aspecten binnen MVO.

Transitie

Uiteraard kwam ook de daling van de beurs voorbij, welke vele verklaringen kunnen hebben maar zeker ook vragen om de antwoorden op vragen als: Waarom is de productie in Duitsland teruggelopen in de maand augustus. En dan kom je op mogelijke ooorzaken uit als, vakantieperiode, minder productiedagen en dergelijke, welke eigenlijk hele simpele verklaringen zijn. Immers in de economie en vele andere wetenschappen geldt;

“Eén is een geval, twee gevallen is een mogelijk toeval en 3 gevallen is een patroon”

Dat geeft aan dat er na een aantal dagen zeker iets zichtbaar is op de beurzen, maar de vraag is of het een nieuwe crisis is. Veel mensen in de zaal, verwachtten geen nieuwe crisis maar een langzaam herstel, Zelf vermoed ik meer, ik vermoed dat we in een periode van transitie zitten. Een overgang van de economie zoals we hem nu kennen naar een nieuwe economie waar duurzaamheid, mensen en maatschappij centraal staan.

Het jaar van de geit

Trendwatcher Adjiedj Bakas, een bekend fenomeen voor velen en voor mij persoonlijk altijd een boeiende inspiratiebron gaf dit mooi weer in zijn bijdrage, waarvan een korte impressie hier te zien is. Het (Chinese) jaar van de geit is een jaar wat wordt gekenmerkt door verantwoordelijkheidsbesef, mededogen en creativiteit. Deze thema’s sluiten sterk aan bij de economische verandering die eraan lijkt te komen.


Want juist thema’s als duurzaam, mensen en maatschappij krijgen steeds meer aandacht. Van grote Europese bedrijven die de duurzame energie doelstellingen graag willen vergroten. Tot banken als ING, ABN AMRO en verzekeraars als Achmea die de eigen doelstellingen met betrekking tot inclusief beleid verder trekken dan de overheid omdat zij kiezen voor talent ook als dat mensen zijn die buiten de doelgroep garantiebanen vallen. Dat is een mooi voorbeeld van het opnemen van verantwoordelijkheidsbesef.

Groei door transitie


Dat de Nederlandse economie en  bedrijven weer gaan groeien, dat is zeker. Ook de positieve effecten voor consumenten van groei zijn hierbij niet uit te vlakken. Toch zal het niemand verbazen dat er op 2 januari niet spontaan een rush op de beurs zal plaatsvinden, dat is immers niet realistisch. Toch is het wel zo dat in een jaar waar we als ondernemer weer meer oog voor maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, de mensen die (in)direct betrokken zijn bij de organisatie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en creativiteit, de kansen op groei kunnen worden omgezet in een stijgende economische lijn.


Dus gooit u het roer om, gaat u inzetten op innovatie binnen uw bedrijfstak en stimuleert u daarmee de creativiteit? Biedt u uw mensen de ruimte om deze creativiteit te benutten omdat zij zich in een prettige en diverse organisatie optimaal gestimuleerd voelen? Pakt u de handschoen van het verantwoordelijkheidsbesef op en bekijkt u hoe u processen duurzamer kunnen en u uw productie kan vergroenen? Dan bent u klaar voor het jaar van de geit en het jaar van de groei!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten