maandag 27 oktober 2014

Misvattingen over de Participatiewet

Ik lees de laatste tijd de nodige misvattingen over de Participatiewet, dit is jammer want de Participatiewet is niet alleen een last, maar biedt ook interessante kansen voor veel bedrijven die de creatieve oplossingen niet uit de weg gaan! Hieronder 2 belangrijke misvattingen:


"De Participatiewet gaat alleen om mensen uit de SW"

Werken in de SW
Dit is niet waar, want de garantiebanen zijn ook bedoeld voor de huidige Wajongers, zij krijgen o.a. voorrang op nieuwe instroom in de Participatiewet. De groep die in aanmerking komt voor de garantiebanen en dus de uitvoering Participatiewet is dus heel divers. Deze bestaat uit de groepen:
  • Bestaande SW’ers weinig arbeidsvermogen (20 tot circa 60%),
  • Bestaande SW’ers met een sociale achterstand (bijv. zeer langdurig werkloos), o.a. afkomstig uit de Bijstand,
  • Wajongers zonder opleiding of met een opleidingsniveau tot MBO-4 (relatief de grootste groep),
  • Wajongers met een HBO/WO opleiding (circa 30.000 van wie er naar schatting al 15.000 werken),
  • Nieuwe instroom Participatiewet met een verdienvermogen tot 100% WML.
Meer vragen over de Participatiewet, lees meer.

"De Participatiewet gaat om banen creëren uit bestaande functies"

Voor veel visueel gehandicapten zijn
werkplek aanpassingen en/of aangepaste
arbeidstijden uitstekende oplossingen.
Het doel van de Participatiewet is het uitstromen van mensen met een beperking naar een betaalde baan. Hierbij is het de bedoeling dat er tussen 2015 en 2026 100.000 banen in het bedrijfsleven en 25.000 banen bij de overheid moeten worden gerealiseerd voor mensen met een beperking. In 2015 gaat het voor het bedrijfsleven om 5.000 banen, dit mogen reguliere banen zijn, doormiddel van jobcarving aangepaste banen of simpele taken uit diverse functies binnen de organisatie worden vormgegeven.


Dus ja, het gaat om het creëren van werk voor mensen met een beperking, echter is het sterk afhankelijk van het type kandidaat welk type baan hiervoor het meeste geschikt is.
Een aantal voorbeelden:
  1. Voor iemand uit de SW kan het wenselijk zijn om een aantal simpele taken uit verschillende functies uit te bouwen tot een nieuwe functie binnen uw bedrijf. (creëren van niet bestaande banen)*
  2. Voor iemand zonder of met een MBO opleiding, is het afhankelijk van de werkervaring, kennisniveau en uiteraard de beperking nodig om een baan aan te passen of dat zij op een bepaald specialisme volwaardig mee kunnen draaien met de nodige aanpassingen. (jobcarving is hier wenselijk)
  3. Voor een goed opgeleide MBO/HBO/WO’er met een beperking kan het beteken dat deze persoon een reguliere baan prima aan kan maar de nodige aanpassingen op de werkplek nodig heeft. (reguliere baan met praktische aanpassingen)
  4. Voor een HBO/WO’er met een beperking kan het ook zijn dat iemand binnen zijn of haar vakgebied uitmuntend kan presteren, echter een fulltime functie of bepaalde taken uit de functie niet uit kan voeren. (jobcarving is hier wenselijk)

*Er zijn in de SW ook mensen met een HBO(+) opleiding, zij kunnen vaak het werk niet aan maar hebben wel behoefte aan specifieke uitdaging in een functie. Kortom, dit is geen blauwdruk maar een indicatie ven het type oplossingen voor verschillende doelgroepen.

Conclusie

De invoering Participatiewet biedt zeker kansen, door de juiste mensen voor uw organisatie te vinden. Daarom is het goed om te kijken naar de mogelijkheden die er binnen uw organisatie liggen, mijn advies is om daar specifieke expertise voor in te huren omdat het een complexe vraag is. Vooral omdat u met goed advies jaren vooruit kan met richtlijnen, indien nodig ook beleidskaders en advies over zaken als aanpassingen in uw RI&E of veiligheidsprotocollen.



Deze toptalenten hebben lang niet allemaal een
arbeidsongeschiktheidsstatus,
wel een wens op een baan en een beperking gemeen!
Ter informatie
Ik wil u er ook graag op attenderen dat de groep mensen met een arbeidsbeperking vele malen groter is dan de doelgroep Participatiewet / garantiebanen, er zijn ruim 2,2 miljoen werkende mensen met een arbeidsbeperking, zij hebben in bepaalde gevallen een status als Wajong, WIA, WAO, SW, maar velen van hen hebben deze niet en worden ook wel NUGgers genoemd. Zij tellen niet mee voor de Participatiewet / garantiebanen, toch is het interessant om ook naar deze groepen te kijken omdat zij veelal een hoge motivatie hebben en met enkele aanpassingen of flexibele oplossingen uitstekend kunnen functioneren.






Wilt u meer weten over de mogelijkheden binnen uw organisatie, dan bent u van harte welkom om mij te contacten voor advies en indien nodig ondersteuning bij de uitvoering van de Participatiewet binnen uw organisatie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten