maandag 18 augustus 2014

Arbeidsgehandicapten zijn hot

In de afgelopen maanden zijn er veel nieuwe bedrijven gestart die zich richten op arbeidsgehandicapten. Van Sociale Ondernemers die mensen willen gaan outsourcen tot bemiddelingsbureaus die zich specifiek op deze doelgroep richten. Hoe kan je als werkgever nu de weg vinden in dit woud van bedrijven en adviezen, hoe kan je als werkgever de juiste mensen vinden en vooral hoe maak je de stap naar inclusief beleid tot een succes?

Veel spelers op de markt


Het is een nieuwe markt waar veel spelers, van groot tot klein, zeer actief zijn. De diversiteit is groot, de aanbieders zijn zo mogelijk nog diverser. Want het aanbod loopt sterk uiteen van re-integratiebureaus die een nieuwe route kiezen tot ondernemers die kiezen voor de maatschappelijke uitgangspunten als basis voor hun bedrijfsvoering. Dan zijn er nog een flink aantal ervaringsdeskundigen die hun kennis over werken met een handicap inzetten ten gunste van werkgevers.


Zelf val ik onder deze laatste groep, met mijn bedrijf zet ik me in om advies te geven aan werkgevers over de mogelijkheden van arbeidsgehandicapten, met sporadisch een recruitment klus binnen deze doelgroep. Want wat is er mooier dan 2 thema’s die je na staan in je bedrijf te verenigen, kansen voor arbeidsgehandicapten net zoals jezelf en het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap binnen personeelsbeleid.

Passend advies

Op elke vraag is technisch gesproken een antwoord te vinden, toch zijn er veel vragen die niet zondermeer te beantwoorden zijn. Denk bijvoorbeeld aan welke mensen en hun handicaps binnen een bedrijf passen, of een bepaalde afdeling? Dat zijn vragen die per bedrijf en zelfs afdeling enorm kunnen verschillen.

Zo kan een ICT bedrijf enorm geschikt zijn voor bijvoorbeeld mensen met autisme, terwijl een dienstverlener met een groot callcenter juist baat heeft bij mensen met visuele handicaps. Dit zijn een aantal voorbeelden die goed weergeven dat de mogelijkheden per sector enorm verschillen. Dan kan het ook nog zijn dat er bij het ICT bedrijf wat enorm geschikt zou zijn voor mensen met autisme, niet de mogelijkheid heeft om een prikkelarme werkomgeving te bieden, dan kan iemand met autisme daar weer niet aan de slag.

Passend advies, met een inventarisatie met de mogelijkheden die een werkgever kan bieden is dan ook van essentieel belang voor succesvolle implementatie van inclusief personeelsbeleid. Vooral om bij zowel de werkgever als de kandidaten een negatieve ervaring grote gevolgen voor de toekomst kan hebben, het zou toch jammer zijn als door gebrek aan kennis voor beide partijen een arbeidsovereenkomst tot teleurstelling zou leiden.

Inclusief beleid

Om inclusiefbeleid goed vorm te geven is kennis van groot belang, door deze in te huren of in huis te halen is uiteraard afhankelijk van de grootte van de werkgever. Maar voor elke werkgever geldt dat als men de juiste kennis inzet, de kans op succesvol inclusief beleid vele malen wordt vergroot.

De zoektocht naar de juiste kandidaten, kennis over de juiste mensen en hun handicaps binnen uw organisatie en vooral de implementatie zijn dus van groot belang. Door te investeren in passend advies kan er veel geld en tijd worden bespaard, dus neem niet de goedkoopste maar wel de meest duurzame oplossing ter hand als het gaat om het zoeken naar de juiste kandidaten met een arbeidshandicap. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten