vrijdag 13 februari 2015

Inclusie waarmaken

Als werkgever sta je er vast niet bij stil, want in Nederland zijn mensenrechten eigenlijk gewoon iets waar je netjes mee omgaat. Misschien dat je de verhalen kent uit het nieuws over schendingen van mensenrechten als het gaat om afgewezen asielzoeker, of maak je je zorgen over de mensenrechten van mensen die indirect in een ver land voor je bedrijf werken. Maar ook op de werkvloer is er nog wat te winnen als het om mensenrechten gaat.

Toch is er een bepaalde groep mensen voor wie gelijke rechten nog lang niet altijd vanzelfsprekend zijn, om precies te zijn Nederland is binnen Europa een van de weinige landen die dit VN Verdrag hebben geratificeerd. Het gaat hier om het VN Verdrag voor de Rechten van mensen met een beperking, de groep die hier actief mee is is Inclusie Nederland. Deze groep vrijwilligers werken belangeloos aan ratificering en de overheid wil dit nu gefaseerd door gaan voeren, wat gaan werkgevers hiermee doen?

100.000 banen

Je kent ze vast wel, de 100.000 banen die werkgevers moeten realiseren met de invoering Participatiewet, banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Maar dat is nog geen gelijkwaardigheid, geen gelijk recht op werk. Dat gaat natuurlijk veel verder, vooral omdat de groep veel groter is dan de 100.000 banen. Het gaat volgens Inclusie Nederland om 2,3 miljoen mensen met een beperking. Er is ook nog een ander cijfer, namelijk 5,3 miljoen mensen met een chronische ziekte. Dus er is vast ook iemand in de eigen organisatie te vinden die onder deze doelgroepen vallen.

Meestal zijn de mensen die in dienst zijn bij bedrijven op latere leeftijd ziek geworden, dan kunnen ze vaak met veel capriolen in dienst blijven. Daarnaast zijn er veel mensen die na langdurige ziekte in de WIA terecht komen.

Wat is inclusie?

Waar draait het nu om als het om het VN Verdrag gaat, wat is nu precies inclusie. Hierbij gaat het om gelijke kansen op werk voor mensen met een beperking en/of chronische ziekte. Mensen die enige aanpassingen nodig hebben om te kunnen werken, mensen die begeleiding nodig hebben om te werken, maar zeker ook mensen die goed zelfstandig kunnen werken met de nodige aanpassingen op de werkplek of in arbeidstijden.

In de groep mensen met een beperking zitten evenveel verschillen als in de rest van de arbeidsmarkt. Van hoog opgeleid tot niet opgeleid, van jong tot oud en handige handen tot echte bolle bozen, kortom voor veel werkgevers wat wils. Als het gaat om sollicitanten met een bepekring is het vooral belangrijk om die groepen te leren herkennen, hen gelijke kansen te bieden en daar flexibel op in durven spelen.

Inclusie waarmaken, dat levert ook veel op!

Niet alleen arbeidskrachten, ook
potentiƫle klanten en dus winst!
Daarmee kunnen we bouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt, het VN Verdrag waarmaken op de arbeidsmarkt en de overheid de loef afsteken omdat werkgevers laten zien dat het echt mogelijk is om mensen met een beperking een volwaardige plek in de maatschappij in te laten nemen. Dat is waar het VN Verdrag voor staat en dan gaat het ook om toegankelijkheid van producten en diensten, waar juist deze mensen veel kennis van hebben. Kortom een win-win situatie zou ik zeggen!


Helpt u mee het VN Verdrag waar te maken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten