woensdag 4 februari 2015

MVO een hype?

Afgelopen week kwam het weer voorbij, MVO dat als hype wordt weggezet in een discussie. Voor mij een gek idee, want MVO lijkt bij mij doordrongen in mijn ondernemerschap, mijn visie op het ondernemen en daarmee dus ook mijn visie op organisaties. Het is iets wat eigenlijk bij zoveel bedrijven vanzelfsprekend is en nu toch weer een hype?

Omdat MVO in relatie staat tot zoveel nieuwe dingen die vorm krijgen in het bedrijfsleven, op de arbeidsmarkt is het eigenlijk niet verbazend dat mensen MVO een hype noemen. Maar wat ik me afvraag is, heeft dat niet meer met de weerstand van deze mensen te maken dan met MVO op zichzelf?

MVO meer dan visie

Als je binnen een organisatie echt met MVO aan de slag gaat is het iets wat door moet dringen in de genen van de organisatie, elke onderdeel en elk radartje (hoe klein ook) moet meedraaien in de gedachte. Dit doordringen van de organisatie is noodzakelijk omdat het meer is dan een visie op ondernemen, het is een vorm van bedrijfsvoering waar duurzame perspectieven op zowel financieel, ecologisch als sociaal (organisatie) niveau centraal staan.

Veel tegenstanders vinden het woord ‘sociaal’ al ernstig genoeg om alles wat met MVO te maken heeft al stevig te bevechten, maar is dat wel zo zinvol?

MVO in perspectief

MVO heeft verschillende elementen welke onderling over vele dwarsverbindingen beschikken. Want het financiƫle bepaald of een bedrijf en de medewerkers een toekomst hebben, om die toekomst te hebben is het niet alleen nodig om de medewerkers en hun kwaliteiten te behouden maar des te meer om de omgeving waar producten vandaan komen te beschermen voor uitputting/uitbuiting.

Kortom, om de financiƫn op orde te houden moet er een blijvend perspectief zijn op zowel het personeel en de ecologische gevolgen die bedrijfsvoering hebben op de omgeving, om duurzame bedrijfsvoering met een blijvend rendement te behalen.

Beetje zweverig?

Is MVO nu eigenlijk niet gewoon een zweverige manier van de geitenwollensokken ondernemer? Nee hoor, want natuurlijk hoef je niet altijd alles compleet uit te leggen, maar het is wel prettig om te ondernemen op een manier waarbij je bedrijf in de toekomst evenveel of misschien zelfs nog meer bestaansrecht heeft dan dat het nu heeft!


Dus of MVO een hype is? Nee het is eerder een kapstok waaraan we vele aspecten van duurzaam ondernemen, een duurzame arbeidsmarkt en duurzaam omgaan met onze leefomgeving in onder kunnen brengen. Het biedt dus juist perspectief op een duurzame toekomst!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten