woensdag 14 januari 2015

Is ondernemen ambitie of visie?

Op basis van een commentaar op mijn recente blog met betrekking op management en wijze van aansturing, kreeg ik de opmerking dat idealisme niet bij ondernemen past, het zou uitsluitend een visie zijn. Daar herken ik me dus absoluut niet in, want voor mij is ondernemen ook iets wat je doet omdat je een ideaal hebt, iets net anders wil doen dan anderen en daarmee je idealisme in een visie of missie om wilt zetten.

2015 is het jaar van de geit,
het jaar om te gaan ondernemen!
Zoals ik ernaar kijk kan je als ondernemer niet zonder een bepaald idealisme, want zonder idealen is er geen reden om te vernieuwen, innoveren en veranderen. Juist deze 3 redenen zijn voor veel ondernemers de basis om te gaan ondernemen. Of het nu gaat om een meer duurzame koers, een innovatieve koers, etc. het gaat erom waar jij heen wilt als ondernemer en dat maakt hoe jij je visie in een missie ten toon kan spreiden om je idealen waar te maken.

MVO idealisten

Als het gaat om MVO zijn er veel idealisten opgestaan die dingen net anders doen, van bedrijven die uitsluitend ‘groen’ werken en het liefst CO2 neutraal ondernemen, tot aan bedrijven die zichzelf sociaal ondernemers noemen. Al deze ondernemers hebben een ideaal, wat zij omzetten in een missie en visie op het ondernemerschap, wat hen kenmerkt binnen ondernemend Nederland.

Deze idealisten hebben dan ook meer nodig dan alleen een ideaal en een visie, want hoe zet je deze dan om naar een missie en een bedrijfsplan wat verdienmodellen bevat? Hoe maak je je idee rendabel en hoe zorg je dat er brood op de plank komt? Het ideaal moet ook een markt hebben, dat vraagt onderzoek en dus tijd om uit te vinden hoe je je ideaal om kan zetten in een bedrijf met een missionstatement en een perspectief op winsten om je onderneming te laten groeien en bloeien en zo meer klanten te kunnen krijgen die je met je idealen kan bereiken. Kortom, alleen een ideaal is niet voldoende, het kan wel een goede basis vormen voor het ondernemerschap.

Idealisme is je drive

Uiteraard kan je met idealisme geen boterhammen kopen, dus blijft de basis van ondernemen zeker ook overeind. Want het gaat om het bieden van een goed product, voor een goede prijs en uiteraard van goede kwaliteit. Kan je dat leveren in combinatie met het behalen van je financiƫle doelstellingen en idealen, het volbrengen van je missie en dit omzetten in een bredere visie, dan heb je het als idealistische ondernemer goed voor elkaar.

Ben je de idealist die teveel op zijn of haar idealen vaart en de markt uit het oog verliest, dan is het ondernemen een weg met vele valkuilen waarbij je eens een keertje in een te diepe kuil kan stappen. Daarom is het als ras-idealist aan te raden om in zee te gaan met een betrouwbare partner die met beide benen op de grond staat en je kan helpen om je idealen rendabel te krijgen.

Als idealist moet je wel met
beide benen op de grond blijven staan.

Wel of niet gaan ondernemen?

Dus voordat je gaan ondernemen, stel jezelf de vraag waarom je wil ondernemen en hoe je hiermee je geld denkt te gaan verdienen. Wil je ondernemen omdat je het beter kan dan een ander, prima basis. Echter zoek dan wel goed uit hoe je dat vorm moet geven, wat de markt te bieden heeft en wees je bewust van de mate van je eigen idealisme om te bekijken of je een partner nodig hebt die je met beide benen op de grond kan houden!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten