woensdag 21 januari 2015

Duurzaam in de dienstverlening

De nieuwe economie krijgt vorm, steeds meer bedrijven gaan Duurzaam omdat daar de toekomst ligt. Groen en duurzaam is niet meer verbonden aan geitenwollen sokken, maar is onderdeel aan het worden van onze maatschappij. Van duurzame productie, tot duurzame inkoop van grondstoffen met strengere eisen aan leveranciers. Het wordt steeds belangrijker en niet alleen voor de bedrijven zelf, maar bovenal iets waar steeds meer klanten op letten.

Hoe kan een dienstverlener nu aan duurzaamheid gaan werken, want volledig elektrisch rijden is niet altijd een optie als er veel kilometers in het spel zijn. Toch zijn er vele elementen waar duurzaamheid vorm in kan krijgen, daarbij gaat het zeker niet alleen om energie en koffiebekers. Maar een belangrijk punt is er ook weggelegd bij arbeid.

Groen werken

Groen werken is eigenlijk iets wat vrij soepel is vorm te geven. Het gaat om diverse aspecten, van (semi-)elektrisch rijden tot aan het niet onnodig laten draaien van computers bij afwezigheid. Daarnaast spelen zaken als groene energie, deze indien mogelijk zelfs opwekken en bij nieuwbouw of renovatie gebouwen energie neutraal maken een grote rol. Dit zijn eigenlijk vele open deuren, net als de papieren koffiebekers of het meenemen van een eigen mok naar het werk.

Daarnaast zitten er ook nog andere aspecten aan, want wat dacht je van het recyclen van computers, of deze doneren voor een tweede leven? Daar zijn steeds meer bedrijven actief mee. Net als dat bij de inkoop van producten of diensten eisen gesteld kunnen worden aan de uitvoering. Van schoonmaak tot aan inhuur van medewerkers, door het opstellen van een standaard aan voorwaarden kan je als opdrachtgever in de dienstverlening vormgeven aan een duurzame strategie.

CSR, Corporate Social Responsibility

Omdat in de dienstverlening personeel de assets van bedrijven vormen, is het belangrijk om hen vitaal en duurzaam inzetbaar te houden. Daarbij zijn arbeidsomstandigheden, begeleiding bij ziekte en het herplaatsen waar mogelijk belangrijke punten als het gaat om duurzame arbeid. Daarnaast zijn diversiteit, gelijke kansen voor arbeidsgehandicapten en regelingen om parttime te werken, uiteraard ook onderdeel van een duurzaam personeelsbeleid.

Verslag

Ben je als ondernemer actief met duurzaamheid in je bedrijf, draag je bij aan een inclusieve arbeidsmarkt en draag je de zorg voor duurzame inzetbaarheid van je personeel. Benut dit dan in de communicatie, schrijf een MVO verslag en voeg een 'sociaal jaarverslag' toe onder het thema People. Dan kan je als ondernemer laten zien waar je voor staat en daarmee klanten laten zien dat duurzaamheid en MVO niet alleen een logo’tje op de website vormen. Dat betekent uiteraard wel, dat alles wat in de rapportage staat te verifiëren is natuurlijk.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten