maandag 10 november 2014

Les van ZZP’ers

Iedere HR professional kent de term wel, ‘happy workers are productive workers.’ Want als het gaat om productiviteit is het van groot belang dat mensen het ook naar hun zin hebben op het werk. Dat ze werk doen waar ze tevreden over zijn, waar ze hun kwaliteiten optimaal in kwijt kunnen. Als werkgever heeft u optimaal profijt van mensen die zich binnen uw bedrijf prettig voelen, mijn vraag is dan ook, waarom kijken we niet meer naar de mensen zelf in plaats van de functie waarin iemand wordt ingekaderd?

Uit onderzoek van het SCP blijkt dat veel ZZP’ers heel tevreden zijn over hun werk, dit zijn de mensen die van hun specifieke kennis en kunde hun werk hebben gemaakt. Mensen die werk doen wat ze echt leuk vinden, waar ze echt goed in zijn. Het is dan ook niet gek dat maar 6% van de ZZP’ers aangeeft liever in loondienst te werken. Mij, als ZZP’er verbaasd dit niets. Want ook ik koos bewust voor een leven als ZZP’er, omdat ik nu het werk kan doen waar ik echt goed in ben. Waar ik plezier aan beleef en waarvan ik weet dat het, wat voor mij persoonlijk een grote drijfveer is, belangrijk is.

Professionals passen niet in hokjes

Mensen die hoog specialistisch werk doen, dat zijn niet de mensen die in functiehokjes zijn in te delen. Het zijn de mensen die ruimte nodig hebben om zich blijvend te ontwikkelen, hun creatieve geesten te laten bloeien en dat gaat nu eenmaal niet in een afgesloten bubbel. Niet voor niets zetten bedrijven als Google, Coolbleu en diverse andere tech-bedrijven in op voldoende ruimte om te ontspannen. Met luie banken en soms zelfs een ballenbak, waar mensen even compleet kunnen ontspannen.

Deze bedrijven zijn afhankelijk van de vrije geesten, de vrije geesten die nieuwe dingen bedenken en daarmee voortdurend blijven innoveren. En innoveren vraagt om vrije geesten die de ruimte krijgen. Nu zullen veel ondernemers denken, ‘dat wordt een zootje!’ Toch blijkt dat in de praktijk enorm mee te vallen, want er zullen zeker mensen misbruik maken van de ruimte die ze krijgen, mensen zullen in het begin misschien meer ‘spelen’ dan werken. Echter komt u op die wijze wel tot de ontdekking wie echt waardevol is, want het valt al snel op wie wel productief is. Wie zijn targets haalt en wie er met de pet naar gooit. Immers, het werk moet nog steeds worden gedaan.

Les van ZZP’ers

De kern zit hem, in plezier,
betrokkenheid en motivatie.
Veel ZZP’ers proberen ruimte in te bouwen voor het gezin, voor de netwerkborrels waar zij andere professionals in een ontspannen omgeving tegenkomen en samen dingen bespreken. Dit zijn de mensen die zichzelf hebben ontdekt als gepassioneerde professionals, met oog voor de ontwikkelingen in hun vakgebied en veelal ook open staan voor aangrenzende vakgebieden waar zij van kunnen leren. Dat is nu net de kern van innovatie, met elkaar in gesprek gaan en van elkaar leren om te komen tot nieuwe of betere oplossingen voor problemen.


Wat is de les die u als HR professional of als ondernemer kan leren van ZZP’ers? Wat mij betreft is het deze, laat mensen doen waar ze goed in zijn zodat u en uw bedrijf er optimaal van kunnen profiteren. Laat professionals vrij uit hun kleine hokjes en laat ze bloeien om te komen tot meer innovatie zodat uw bedrijf kan groeien. Dan ziet u de passie en motivatie opbloeien evenals uw medewerkers en uw inkomsten!

Niet alleen op kantoor

Ook voor mensen die lager in de organisatie werken hebben hier profijt van, laat ook hen meedenken en ‘mee spelen’ als het bijdraagt aan de productiviteit. Dus trappen uw monteurs een balletje in de pauze, zeur dan niet over blessures, maar laat ze even gaan zodat ze vol goede moed weer door kunnen met het werk. Het werk dat uw kassa laat rinkelen aan het einde van de maand. Want “Happy workers are productive workers” en laat ook u bedrijf daar optimaal van profiteren!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten