De Quotumwet is een fragiel dominospel en heeft weinig te maken met de benodigde inclusieve arbeidsmarkt! |
Bieden van de gestelde garantiebanen kan natuurlijk ook aan mensen zonder opleiding of uit de SW, als het gaat om de kennis en innovatie sectoren. Deze werkgevers hebben veelal ook functies in de catering of helpende handjes bij de facilitaire dienst. Echter hierbij gaat het wel om enkele banen. Dus geen echte oplossing waardoor werkgevers overtuigd kunnen raken van de mogelijkheden van mensen met een arbeidsbeperking. En juist daarvoor is de Participatiewet met bijbehorende garantiebanen en daarop mogelijk volgend de Quotumwet bedoeld. Deze nieuwe wet- en regelgeving zijn juist vormgegeven om de arbeidsmarkt de stap naar inclusie te laten maken. Werkgevers te overtuigen van de mogelijkheden van mensen met een beperking.
Echter het resultaat is een wet en afspraak met sociale partners, waarvan zelfs vele VVD’ers vinden dat deze invulling, die plank echt misslaat!
Nog problematischer dan gedacht
Werkgevers die zoeken naar hoger opgeleid personeel, komen voor grotere
problemen te staan dan ik vrijdag al beschreef. Niet alleen de mensen die nu al NIET meetellen omdat ze geen Wajong hebben, blijken niet mee te tellen voor het Quotum en of de garantiebanen.
Ook huidige Wajongers die geen voorzieningen als gebaren-/schrijftolk,
jobcoaching, vervoersvoorziening etc. ook wel genoemd de ‘niet meeneembare
voorzieningen’ gebruiken. Als zij gedurende een jaar boven 100% WML verdienen verliezen zij hun Wajongstatus. En vallen daardoor na het 3e jaar in loondienst buiten de doelgroep garantiebanen omdat zij boven 100% WML verdienen en 2 jaar na het beeindigen van de Wajong dus ook buiten de doelgroep
Quotumwet en/of garantiebanen vallen.
De vraag is
dus of deze jongeren wel zover komen, want met nog maar 2 jaar aan tijdelijke
contracten, komt er na het 3e jaar ook een einde aan het vervullen
van het Quotum en/of de garantiebanen. Dit kan twee kanten opgaan, of
werkgevers bieden na 2 jaar geen vast contract aan omdat de tijdelijke contracten doorlopen zijn. Of
de werkgever komt na 4 jaar tot de ontdekking dat hij een boete moet betalen
voor iemand waarvan hij dacht dat deze persoon meetelde voor de vervulling Quotumwet. Weg A of B, iemand komt van de koude kermis thuis en
het UWV moet de Wajonger terugnemen of het ministerie in haar vuistje
omdat ze een boete kunnen incasseren.
Boete is verkapte belasting, niks stok achter de deur!
Dit is een
harde conclusie, maar dit is wel de enige conclusie die ik kan trekken. Want
als je iets wil veranderen, is het noodzakelijk dat de beeldvorming in de
breedte wordt aangepakt. Niet dat er 'speciale' banen worden gecreƫerd die met
de eerste de beste financiƫle tegenslag weer sneuvelen. En dan in het geheel
niet omdat mensen hun werk niet goed doen, maar omdat de kosten hoger zijn dan
het incasseren van een boete en geld nu eenmaal een belangrijk onderdeel van de
bedrijfsvoering is.
Mijn oproep aan werkgevers, werkgeversorganisaties en de politiek is dan ook deze:
- Verruim de doelgroep garantgarantiebanen.
- Biedt daarmee werkgevers de kans om mensen aan kunnen nemen die bij de eigen organisatie passen. Dat is de beste kans op duurzame arbeidsplekken ook voor mensen uit de SW!
Dus laten we niet wachten, maar laten we om de tafel gaan en echt samen bouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Dan kunnen de garantiebanen worden ingevuld door alle doelgroepen die elkaar niet verdringen omdat werk op verschillende niveau’s elkaar niet kan verdrukken. En bovendien werkgevers de kans biedt om te genieten van de vele talenten met een beperking die zitten te springen om een baan en tot op het bot gemotiveerd zijn!
- Laat de Quotumwet varen en zet in op bijscholing van HR professionals omdat dit de mensen zijn die het personeelsbeleid ontwikkelen en organisaties van binnenuit kunnen veranderen!
De versnelde uitstroom uit de Wajong staat beschreven in een notitie aan de Tweede Kamer. En is tevens te lezen in deze brief, zie pagina 3 sectie: "Blijven mensen........register staan?"
Geen opmerkingen:
Een reactie posten