vrijdag 5 september 2014

Het begin van het einde?

In de afgelopen jaren zijn er mooie projecten opgezet om mensen met een arbeidshandicap aan de slag te gaan helpen. Een deel van de bedrijven denkt dat de door hun gedane investeringen teniet worden gedaan door de invoering van de Garantiebanen en de dreiging van een Quotumwet. Waarom, omdat de doelgroep garantiebanen niet de doelgroep is waar deze bedrijven nu mee werken, niet meetellen en naar verwachting veel projecten nu eindigen omdat ze met de afspraken Sociaal Akkoord en de mogelijke invoering Quotumwet geen uitvoering meer geven aan de door de regering gewenste beleidsvoering.

Toch is investeren in deze ‘productievere’ kandidaten altijd waardevol. Niet in het minst omdat juist deze projecten de basis zijn van een inclusief personeelsbeleid, wat met de toekomstige veranderingen op de arbeidsmarkt zoals personeelstekorten geen onwelkome kennis is. Daarnaast is het een leercurve, waar uw organisatie ook intern grote voordelen mee kan behalen. Want inclusief personeelsbeleid gaat niet alleen om het aannemen van arbeidsgehandicapten, het gaat ook om vitaliteit van werknemers, de doorstroom van oudere werknemers naar alternatieve functies en een nieuwe impuls aan re-integratie van reeds zieke werknemers.

Investeringen teniet door Quotumwet?

Nu is het zeker begrijpelijk dat werkgevers niet gaan investeren in zaken die zij nog niet zien als iets wat iets op kan leveren. Toch is inclusief beleid meer dan alleen de verplichtingen vanuit de overheid, welke heel goed contraproductief kunnen werken. Want als uw bedrijf verplicht wordt om mensen aan te nemen die binnen uw organisatie geen bijdrage kunnen leveren, dan is de keuze voor een boete over het algemeen als snel gemaakt. Want hoeveel koffiedames, postbezorgers of schoonmakers kan u kwijt? Want dit zijn wel de banen die voor een groot deel van de doelgroep garantiebanen moeten worden gerealiseerd.

Toch biedt de nieuwe wetgeving ook perspectieven voor werkgevers, zoals geschetst, is inclusief beleid meer dan arbeidsgehandicapten, het gaat om vitaliteit van werknemers. Door kennis te ontwikkelen over mogelijkheden om het werk ‘passend’ te maken ontstaat er ook een nieuwe dynamiek op de werkvloer. Want taken worden verschoven, veranderd en er komt nieuwe aandacht voor uw werkprocessen. Dit biedt kansen voor stroomlijning en daarnaast haalt u bovenal zeker ook gemotiveerde talenten binnen.  

Een ander perspectief 


Mijn advies aan u als werkgevers is dan ook, laat u niet ontmoedigen door de garantiebanen waar u niet de geschikte medewerkers verwacht te vinden en daarom de handdoek in de ring te gooien als het gaat om inclusief personeelsbeleid. Maar investeer juist nu in deze doelgroep, investeer in arbeidsgehandicapten de veranderingen die daarbij komen kijken en benut deze voor uw organisatie, de vitaliteit van uw medewerkers en dus de toekomst van uw organisatie!




Voor meer informatie over onze visie op de Quotumwet, lees dit paper.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten