![Flex versus vast](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUkODv_jyCcZCkIZlDoPsI8N91vLLonX-pqP9oAwemUla4dKIKVfFU1JrX5fFXPRo6z4SWZzCepRePdPuLOJWurO4G1VrLqXEEM16nUgVYnBF-6bht3Kwi21e7LpN0cBSb5Es0rx9lJcE/s200/vastflex.png)
Hoe je als ondernemer/werkgever met medewerkers omgaat, heeft zeker impact op je MVO beleid. MVO gaat over stakeholder management, over social impact, en waar ligt nu een grote social impact als in hoe je met je eigen medewerkers omgaat? De verschillen tussen vast en flex zijn een maatschappelijk probleem aan het worden, de sociale en arbeidsperspectieven wekken segregatie in de hand. En ja, als ondernemer/werkgever heb je dus impact op deze maatschappelijke segregatie.
Maatschappelijke verschillen
Om de maatschappelijke verschillen vast te stellen is het goed om inzicht te hebben in zowel het verschil tussen hoog- en laagopgeleiden, en vaste- en flexwerkers.
Het aantal hoog opgeleide medewerkers dat flexibel werkt is 19%, het aantal laagopgeleiden dat flexibel werkt is 40%, en dus het dubbele. Als het gaat om de doorstroom, is slecht 36% van de hoogopgeleiden binnen 3 jaar doorgestroomd naar een vaste arbeidsplaats. Terwijl dit bij de laagopgeleiden slechts 17% bedraagt.
Als we kijken naar het risico op werkloosheid is dit bij laagopgeleide flexwerkers 62% na 3 jaar werkloos. Bij hoogopgeleiden is dit slechts 33% van de flexwerkers na 3 jaar werkloos.
Wat voor impact heeft een dergelijke maatschappelijke kloof op werkgevers?, is vaak de gedachte. Mensen die werkloos zijn kunnen hier wel invulling aan geven. Ze staan op afstand van werk, zien hun inkomen dalen en afwijzingen bij sollicitaties kunnen tot het 'overslaan' van een bedrijf leiden. En op het moment dat je als ondernemer wel personeel zoekt, willen mensen niet meer bij je solliciteren als men zich in het verleden benadeeld heeft gevoeld door een bedrijf.
Wat is de rol van de ondernemer?
![MVO meter Plant met als bladen, medewerkers, milieu en maatschappij, waar een thermometer in staat](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrQoZ2t-edxZ6UeZFA8WFACIj6d_eBifkP6Zk3JppYRIEIJIdXi14tLC9-qZjuGbBaxpabgi7BS-qArcGu4a7wNEiPZZVB5U-SuSM59zraKQ8lFJidKEXfjtOucUgXDWDg-jD9bg2qQX8/s200/boompje_site.jpg)
Wat ik graag zou zien is 'betrokken werkgevers' die investeren in hun mensen, hun social impact ten opzichte van werknemers serieus nemen en ten slotte oog hebben voor de flexibele schil die zij erop nahouden. Want flexibel is mooi om conjuncturen of seizoenen op te vangen, maar als flex de overhand gaat nemen verdwijnt het hart uit de organisatie en dat is precies waar social impact om gaat!