donderdag 7 mei 2015

Alternatieve aanpak ziekteverzuim

Veel bedrijven zitten ermee in hun maag, ziekteverzuim wat flink in de papieren kan lopen. Mensen die zich ziekmelden terwijl ze eigenlijk gewoon snotverkouden zijn en dus prima zouden kunnen werken. Om het ziekteverzuim aan te pakken zijn er heel veel tools beschikbaar, maar eigenlijk is er een meer dan interessante remedie om het ziekteverzuim op een compleet alternatieve manier stevig aan te pakken.


Dit alternatief is er eentje die je als werkgever niet snel zou verwachten, terwijl de werkgevers die dit ervaren het als een interessant voordeel zien. Want het idee is eigenlijk heel simpel. Door mensen met een beperking op een afdeling te plaatsen blijkt het ziekteverzuim sterk terug te lopen, soms zelf extreem terug te lopen terwijl er al jaren van alles aan werd gedaan. Dit is een interessant bijeffect van de inclusieve arbeidsmarkt, terwijl juist het idee bij veel werkgevers is dat ziekteverzuim juist door die groep enorm op zou lopen.

Hoe zit dat?

Je zal je vast afvragen waarom dit bijeffect zo positief uitwerkt terwijl juist deze groep ‘geacht’ wordt vaker ziek te zijn en dus een negatieve bijdrage aan het verzuim te leveren. Een Tweet van Aart van der Gaag is hierin een mooi voorbeeld:

“het ziekteverzuim daalt op afdelingen waar mensen met handicap of chronische ziekte werken, je schaamt je dood voor je verkoudheid ..”

Nu is er nog niet heel veel onderzoek gedaan naar de werkelijke effecten op het ziekteverzuim door de instroom van medewerkers met een beperking. Maar het is wel iets wat vrijwel elke werkgever beaamt die mensen met een beperking in dienst heeft. Ik heb cijfers gehoord van een daling van 5% in het totale ziekteverzuim op een hele afdeling. Dit zijn mooie cijfers waar eigenlijk maar een kleine investering tegenover staat. En op het moment dat er daadwerkelijk een vacature openstaat is het feitelijk alleen de investering in de aanpassingen, eventuele begeleiding en verder is deze persoon gewoon onderdeel van de afdeling.

Verzuimaanpak

De aanpak van verzuim is een lastig probleem binnen veel organisaties, en uiteraard is het wel een feit dat als mensen met een beperking uitvallen door ziekte dit vaak voor een langere periode is. Maar als het effect op de hele afdeling is dat men zich minder snel ziek meld, de kosten voor verzuim teruglopen dan is het eigenlijk ook logisch om te concluderen dat dit risico zeker opweegt tegen de voordelen op dit gebied!


Dus als alternatief om het verzuim te keren, bij te dragen aan de inclusieve arbeidsmarkt en bovendien talent binnen te halen is het toch eigenlijk uitstekende kans voor werkgever. Waarbij ik zeker wel vind dat we echt goed onderzoek moeten doen naar dit effect op het verzuim, want uiteraard is niet iedereen overtuigd door alleen maar mooie verhalen. Toch is het interessant om het verzuim op een lucratieve manier aan te pakken, die bovendien nog vele andere voordelen met zich meebrengt?









Geen opmerkingen:

Een reactie posten