woensdag 22 oktober 2014

Niet creëren, maar realiseren!

Waar gemeenten nog vaak naar bedrijven kijken, en bedrijven nog vaak naar gemeenten kijken als het gaat om de invoering Participatiewet op 1-1-2015 is het hoog tijd om als bedrijf te gaan kijken naar de toekomst. Want er moeten volgend jaar ruim 5.000 banen voor arbeidsgehandicapten worden gerealiseerd. Dus hoe gaat u dat doen? Gaat u banen creëren die er nog niet zijn of gaat u kijken naar bestaande banen waar mogelijkheden zijn om door het verschuiven van taken mogelijkheden zijn om banen te realiseren voor arbeidsgehandicapten?

De arbeidsmarkt veranderd, meer en meer mensen moeten zorg en arbeid combineren, of men wil gewoon minder werken om andere redenen. Dat vraagt oplossingen, maar biedt ook kansen voor het realiseren van de garantiebanen, immers hoeveel taken die uw medewerkers uitvoeren kosten vooral tijd en leveren weinig aanvulling op als het om productiviteit gaat?

Continuïteit

Om duurzame banen te realiseren is het creëren van nieuwe banen eigenlijk geen echte oplossing. Want dit soort banen verdwijnen vaak alweer snel als het economisch even tegen zit of omdat ze veel geld kosten en weinig opleveren en dus een negatief effect op de financiële continuïteit van uw organisatie hebben. Daarom is het veel handiger om te kijken naar de mogelijkheden die er eigenlijk al zijn, en natuurlijk kan een bedrijf met 100 medewerkers geen 4 verstandelijk gehandicapten aannemen om de post rond te brengen omdat veel tegenwoordig digitaal gaat. Maar er zijn zeker andere mogelijkheden te bedenken.

Natuurlijk is het fijn als de kantine plaats kan bieden aan iemand met een beperking, want zaken als afwassen, broodjes smeren en opruimen na de lunch dat kan zeker goed worden gedaan door iemand met een beperking. Maar moet u daarvoor iemand ontslaan, dan gaat dat logisch gesproken te ver.
Toch zijn er ook opties denkbaar als het combineren van taken, waar iemand ’s morgens de post verzorgd, de koffieapparaten schoonmaakt (die anders door de secretaresses of medewerkers op de afdelingen werden gedaan) en na het afronden van deze taken bijspringt in de kantine om de medewerkers van de catering te ontlasten. Is er sprake van een realistische invulling van de werkdag van iemand.

Creatieve oplossingen

Het gaat vaak om het vinden van creatieve oplossingen binnen bestaande taken die dus niet noodzakelijk uitgevoerd hoeven te worden door kantoorpersoneel maar ook kunnen worden neergelegd bij iemand die minder mogelijkheden heeft. Maar toch zijn er ook andere werkzaamheden te bedenken, want het invoeren van bepaalde data (wat bij veel medewerkers toch een zeker weerstand oproept) kan voor iemand met bijvoorbeeld autisme een zeer welkome job zijn. En dan is het vaak nog foutloos ook en dat is toch ideaal zou ik zeggen.

Het wordt tijd om te kijken naar het type functies binnen uw organisatie, waar eventueel ruimte is om simpele taken te verleggen naar een nieuwe functie die daardoor ontstaat. En dan creëert u inderdaad een nieuwe functie, maar omdat deze voortkomt uit bestaande functies is de continuïteit van deze functie vele malen groter dan het creëren van een baan uit een niet bestaande functie die jaren geleden opgehouden heeft te bestaan of zelfs nooit heeft bestaan. Dat biedt niet alleen een zinvolle invulling van het werkende leven, maar bovenal ook waardering van collega’s die eigenlijk nog belangrijker is dan een zinvolle dagbesteding, Immers, wie kan er genieten van zijn werk en leven als er geen waardering is voor het gene wat je bijdraagt aan de maatschappij?



Wilt u meer weten over de mogelijkheden binnen uw organisatie, dan bent u van harte welkom om mij te contacten voor advies en indien nodig ondersteuning bij de uitvoering van de Participatiewet binnen uw organisatie.



2 opmerkingen:

  1. Geachte blogbeheerder,

    Onder het duurzame motto "Less is more" bedankt voor de moeite om mijn reactie te verwijderen.

    Met vriendelijke groeten van Theo Benschop

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Theo, je reactie heb ik verwijderd omdat ik er geen toevoeging in zag. Vooral omdat ik er geen touw aan vast kon knopen.

      Verwijderen