zondag 3 januari 2016

Goede voornemens

Maandag beginnen ze weer, de nieuwjaarsborrels waar medewerkers, werkgevers, ondernemers en vele anderen elkaar treffen. Het zijn de verplichte nummers waar de een tegenop ziet, de ander naar uitkijkt en uiteraard altijd de zelfde vraag wordt gesteld. ‘Wat zijn jouw goede voornemens?’

Toch blijkt deze vraag net zo vergankelijk als het vakantiegevoel dat je snel kwijtraakt. Voor de borrels echt op gang komen zijn de meeste goede voornemens alweer zo’n beetje weggezakt tussen de poedersuiker op de oliebollen. Want goede voornemens spreken we vaak uit omdat we graag iets willen veranderen, toch blijkt dat in de 2e of 3e week van januari, alles weer zijn normale tred aanneemt. We gaan weer naar ons werk, bedrijf of naar school en vergaten waarmee we zo vrolijk het nieuwe jaar inluidden.

Toch gaat er iets veranderen
Ondanks het snel vervagen van de nieuwe voornemens veranderen er wel veel dingen op de arbeidsmarkt, in het ondernemerschap en vooral ook in de manier waarop we ons geld verdienen. Het is ingezet met de steeds breder omarmde duurzame focus, meer duurzaam produceren, zoeken naar groenere alternatieven voor stroom. Het voorbouwen op de aanzet naar de 100.000 banen en het verder bewerkstelligen van diversiteitsdoelstellingen binnen organisaties.

Dit zijn dingen die door de een als een trend worden gezien, door de ander als opgelegd door de politiek en door anderen, zoals ikzelf, als een nieuwe visie op ondernemerschap. Daarom hoop ik dat 2016 het jaar wordt waarin MVO meer wordt dan een logo, meer wordt dan een tool om klanten te trekken, maar echt embedded wordt binnen organisaties. MVO als kern van het ondernemen, met alle facetten die daarbij horen zodat de hele organisatie ervan doordrongen raakt.

MVO als keerpunt
Het wordt tijd dat ondernemers, overheden en burgers samen de handschoen oppakken en de maatschappij weer vormgeven op een manier waarop ieder talent tot zijn recht komt. Niet omdat het handig is als iedereen werkt en er dan minder uitkeringen hoeven te worden betaald, wel omdat ieder talent voor een bedrijf waardevol is om zich te ontwikkelen naar een nieuw perspectief van ondernemerschap.



Ook als het gaat om vergroening, de follow-up van de afspraken die in Parijs zijn gemaakt spelen hierin een grote rol. Want als we echt iets willen veranderen dan moet het vanuit mensen komen en het zijn die mensen die een organisatie, een maatschappij en de wereld tot een fijne plek maken. Ook al lukt het dan niet overal, laten we gewoon klein beginnen en niet omdat het een goed voornemen is, wel omdat het een prettige manier van ondernemen is!

Ik wens iedereen een succesvol 2016! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten