woensdag 9 juli 2014

De zwakste schakel

Hoe de sterkste schakel de zwakste schakel kan worden, dat is wat gisteren duidelijk werd tijdens Duitsland tegen Brazilië. Een team bouwen om een ster als Nymar en dan de sterspeler verliezen, dat maakt van de sterkste schakel de zwakste schakel en het hele kaartenhuis stort vervolgens troosteloos ineen. Dit is iets wat ook in veel bedrijven gebeurd, teams bouwen om een bepaalde ‘ster’ binnen een bedrijf en dan blijkt een sterrenteam toch niet zo sterk te zijn.

Dit is ook iets wat vaak bij bedrijven gebeurt, er is een bepaalde persoon die binnen de organisatie wordt verheerlijkt omdat hij of zij bepaalde resultaten heeft behaald. Maar op het moment dat de ‘ster’ zijn status verliest door tunnelvisie, uitval of simpelweg omdat de rek eruit is, wat gebeurt er dan? Dan stort soms zelfs een heel bedrijf ineen, en er zijn legio voorbeelden die hierbij genoemd kunnen worden. De ‘sterren’ van Lehman Brothers bijvoorbeeld, zij die speculeerden en verloren. Zij stonden aan het begin van de ondergang, werden verheerlijkt en er werd niet gekeken naar de risico’s die zij namen, want ‘het ging toch goed!’

Dat is het grote risico van het bouwen van een team om een ‘ster’ en daarbij vergeten dat een multidisciplinaire samenstelling van dat team noodzakelijk is. Want een team bouwen om een ‘ster’ om vervolgens een ‘ja-knikker’ effect te ontdekken, is iets wat je vaak pas ontdekt op het moment dat het al te laat is. We zijn als mensen vaak geneigd om iemand op een voetstuk te stellen omdat hij of zij ergens enorm goed in is. Maar wat we ons te weinig afvragen is, waarom doet deze persoon het goed en is dit ook goed voor de lange termijn? Het gaat om de keuzes die men maakt, is er ruimte voor kritiek en daarmee debat om te komen tot nog betere resultaten? Of is het een team waarbij één ego de leiding heeft en de rest achter die persoon aanloopt?

Samenspel

Een team moet je samenstellen op basis van benodigde disciplines, die voeg je bijeen en het liefst ook nog met aansluitende karakters. Door de verschillende disciplines op de juiste manier op te stellen, kan je een sterk team bouwen waarin kritisch wordt gekeken naar elkaars bijdragen. Een team wat kan inspelen op veranderingen, het wegvallen van een stukje kennis om dat vervolgens op te vangen met een geschikte vervanger. Dat is de kern van een geolied team, een team waarop je kan bouwen, of je nu voetbalcoach of manager bent.

We moeten bij het samenstellen van teams meer kijken naar de complete samenstelling, de benodigde disciplines om tot een succesvol samenspel te komen. Want een ‘ster’ kan niet zonder een goed team om te schitteren en een team heeft een ster nodig om gemotiveerd te worden het beste uit zichzelf te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten