woensdag 11 maart 2015

Integriteit, de les van Teeven


Afgelopen maandag schreef ik over het feit dat integriteit echt niet alleen een politiek probleem is, echter is gisteren gebleken dat het voor de politiek wederom een stevige VVD'ers-val heeft opgeleverd. En de val kwam zelfs in stereo, met Opstelten die de val als een man droeg. En Teeven die het niet na kon laten om even zijn gelijk te benadrukken terwijl hij zijn aftreden bekend maakte. Maar of hij nu gelijk had of niet, dat is nu niet meer van toepassing….

Op het moment dat het om integriteit gaat, gaat het lang niet altijd om de oorspronkelijke beslissing, maar vooral om hoe je met die beslissing bent omgegaan. Ook als is het de juiste handeling geweest, maar ben je daar niet eerlijk over in een later stadium. Dan is er sprake van een integriteitsprobleem. Want je verteld een leugen over het gene waar je eigenlijk niet over hoefde te liegen. Misschien is dit dan een handige les voor Teeven, de pitbull van de VVD die nu zijn wonden zit te likken in zijn zonnige achtertuin.

Eerlijkheid kent geen tijd

Als politici, als accountant, als bankier, als ondernemer en natuurlijk als mens kan iedereen fouten maken. Je kan dingen doen die in der tijd goed waren maar misschien nu niet meer verklaarbaar zijn. Het gaat dan vooral om hoe je ermee omgaat, ben je echt fout geweest dan moet je met de billen bloot. Heb je iets goed gedaan maar heeft de geest der tijd je ingehaald, ook dan moet je met de billen bloot. Heb je iets goeds gedaan en is het nog steeds de juiste handeling, ook dan moet je met de billen bloot.

Eigenlijk is het dus heel simpel, 'eerlijkheid kent geen tijd' een gezegde 'zo oud als de weg naar Kralingen.' En toch nog steeds van deze tijd, want integriteit gaat om het goede doen en daar ten alle tijden eerlijk over zijn. Want zonder integriteit is vertrouwen niet te winnen en dan maakt het echt niet uit of je nu een politicus, accountant, bankier of gewoon de buurman bent. Want eerlijkheid is de weg naar vertrouwen om de samenleving vorm te geven en ondernemen tot een succesformule te maken.

De les van Teeven


Wat iedereen kan leren van de VVD-bonnejtes perikelen is eigenlijk dus heel simpel, ga niet ten alle tijden voor je eigen gelijk. Vertel het hele verhaal en ook waarom je de keuzes maakte die je nu misschien in de billen bijten. Liegen om te verzwijgen heeft dan geen zin, de waarheid haalt je ooit in en het is dan net hoe je ermee omgaat.  Of het nu gaat om bonnetjes die je foutief declareerde of het sluiten van een deal met wie dan ook, het heeft een reden en als je toen naar eer en geweten hebt gehandeld, moet je daar ook in het nu voor durven blijven staan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten