maandag 9 maart 2015

Integriteit echt niet alleen voor de politiek!

Waar de VVD als voorvechter van integriteit eigen politici ziet struikelen over integriteit. Accountants tegen hun eigen bolwerken aanlopen wat betreft integriteit en zelfs banken en verzekeraars niet meer integer blijken te handelen is het tijd om misschien weer eens anders naar de discussie te gaan kijken. Want het zijn natuurlijk niet alleen de politici die niet integer handelen, het zijn ook de bedrijven die politici zo ver krijgen om niet integer te handelen. Evenals de bedrijven die hun accountant zo ver krijgen om het integriteitsvraagstuk niet zo nauw te nemen.

Als je het zo in de breedte gaat bekijken is er veel meer mis dan alleen de bonnetjes van een VVD Kamerlid, een PVV Provinciale Statenlid een bedrijf inhuurt wat van familie is. Nee, er is veel meer mis, want waarom gaan die bedrijven hierop in? Waarom kiest een bedrijf ervoor om een politicus over te halen om zijn integriteit bij de deurmat achter te laten als ze iets voor elkaar willen krijgen.

Old boys network?

Is dat het, gaat het eigenlijk gewoon om vriendendiensten die uit de klauwen zijn gelopen. Gaat het om zakelijke belangen en te duurzame relaties die leiden tot het achterlaten van integriteit is of het iets anders? Als gewone burger denk je, lekker dan! Als ondernemer denk je, als het alleen zo lukt! En als mens denk ik dan, waarom moet het zo, waar is de ondernemer gebleven die het op zijn eigen kwaliteiten kan redden, waar is de politicus gebleven die zichzelf in ere houdt en daarmee ook het vertrouwen van de kiezer?

De wereld draait om geld, Rutte zei het zelf in het RTL debat van afgelopen donderdag. ‘Het gaat om het groter maken van de taart.’ Maar ziet hij, zien zij, zien die bedrijven niet dat de taart misschien niet meer zo hard kan groeien in de oude economie? Zijn ze daarom bang om verlies te leiden? Is het daarom dat er naar gasbaten wordt gegrepen, alle veilheidsrapporten ten spijt, om de financiĆ«n van Nederland sluitend te krijgen?

MVO en integriteit

Als je als ondernemer MVO hoog in het vaandel hebt staan, dan hoort integer handelen daar zeker ook bij. Evenals het besef dat de taart niet meer zo hard zal groeien in de oude economie, dat we moeten omschakelen naar duurzame oplossingen. Dat de economie aan het transformeren is, dat is zeker. Maar of iedereen dat door heeft, dat is hierin de vraag. Maar voor de mensen die die slag missen, misschien dus ook voor de bevriende ondernemers van de VVD politici die zich laten inpalmen? Voor hen is dit dus een uitgevaren schip wat ze als nog binnen willen halen, met alle gevolgen van dien.


Mijn stelling is eigenlijk heel simpel, als je denkt dat je als ondernemer je eigen integriteit moet verloochenen bij een accountant of andersom, als je als ondernemer je genoodzaakt voelt om een politicus zijn of haar integriteit af te nemen. Dan ben je niet op de juiste ondernemersweg, dan ben je verre van MVO aan het ondernemen. 
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen draait ook zeker om integer handelen, Alle stakeholders moeten kunnen vertrouwen op je onderneming. En dus moet je ervoor waken dat je dus als ondernemer weet dat je eerlijk kan zijn tegen je accountant. Dat je bij een aanbesteding gelijke kansen maakt ook al heb je geen politieke vriendjes. Dat, dat maakt of een bedrijf integer is en daarmee dus ook of je het predicaat MVO wel of niet terecht mag dragen.Noot: Alle verwijzingen naar integriteitskwesties m.b.t. genoemde partijen zijn gebaseerd op de nieuwsberichten van de afgelopen maanden, als wel de uitzendingen van o.a. Zembla en Brandpunt m.b.t. banken en verzekeraars.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten