zondag 23 april 2017

Weet je wat je koopt?

Dit weekend ging ik winkelen met mijn dochter, waarbij het ons opviel hoe slecht je kan zien of kleding, schoenen, etc. al dan niet uit 'slechte' fabrieken komt. Dat is eigenlijk best gek, waarom zie je nu wel labels met 'biocotton' of 'duurzaam geproduceerd,' maar geen labels met 'respect for Human Rights' aan kleding hangen?

Er is de laatste jaren veel om te doen geweest, ik weet dat minister Ploumen zich breed heeft ingezet voor meer informatie, toch is het voor de consument nog niet echt zichtbaar in de winkels. En ja, mensen die bewust winkelen, letten op duurzaamheid, etc. vertrouwen er vaak op dat labels over duurzaamheid verder gaan dan het juiste katoen, productiemethoden of dergelijke. Duurzaamheid gaat immers ook over; hoe en wie er produceren, toch is dat in de labels nog niet zichtbaar.

Show your card

De laatste tijd worden we overspoeld met reclames en labels om te laten zien hoe duurzaam bedrijven zijn, hoeveel er wordt geïnvesteerd goed omgaan met het milieu. Toch mis ik daarin iets, ik mis de labels die laten zien hoe belangrijk mensenrechten zijn, hoe bedrijven daarin investeren? Als je op websites gaat zoeken, kan je vaak wel iets vinden. Maar niet als je gewoon in de winkel aan het shoppen bent, dan zie ik dus geen 'show your card,' om informatie te bieden als je een bewuste shopper bent.

Als bewuste consument zou ik het daarom prettig vinden om naast de duurzaamheidslabels, er ook labels over duurzame productie en duurzame omgang met medewerkers beschikbaar komen. Want mensenrechten zijn nu eenmaal belangrijk. Mensen bewust maken dat een goedkoop shirtje leuk is voor je portemonnee, maar dat een ander daarvoor wel onder slechte omstandigheden moet werken. Dat gunnen we toch niemand? 

Allemaal ons steentje bijdragen

Want, om tot een echt duurzaam inkoop beleid te komen als consument, winkelier, producent of financier, is het belangrijk om te laten zien dat je aan mensenrechten hecht. Het is een van die kleine dingen waarmee je als koper kan laten zien dat je waarde hecht aan eerlijke en duurzame productie, dat je bereid bent om een ander ook een eerlijk inkomen te bieden, simpelweg omdat we daar allemaal recht op hebben. Want alleen zo kunnen we de wereld een beetje mooier maken voor iedereen!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten